Bouw International Student House Delft gestart

18 januari 2016

De bouw van het International Student House in Delft is gestart! Het betreft een combinatie van 332 kamers voor buitenlandse studenten, een studentencafé en bedrijfsruimten gericht op dienstverlening aan studenten. De eerste paal op het bouwterrein aan de Schie werd donderdag 14 januari geslagen door Lennart Harpe, wethouder verkeer, vervoer, grondzaken, vastgoed en Spoorzone, en Anka Mulder, vicepresident Education & Operations van de TU Delft.

De bouw van het International Student House betreft de laatste fase van de herontwikkeling van de TU-Noordcampus, waar DUWO de afgelopen jaren al twee studentencomplexen bouwde of herontwikkelde vanuit oude universiteitsgebouwen. Het International Student House komt te staan aan de Professor Schermerhornstraat. Er wordt gebouwd op het terrein waar voorheen het DISH-hotel en een voormalige brandweerkazerne stonden.

Huiskamer
In de nieuwbouw aan de Professor Schermerhornstraat komen 332 woningen met eigen douche en toilet voor buitenlandse studenten en – op de begane grond – 1.700 m2 bedrijfsruimte. Deels daarin en in het naastgelegen TU-gebouw Kanaalweg 4 komen uiteenlopende voorzieningen voor (buitenlandse) studenten. In zijn totaliteit wordt dit alles het multifunctionele International Student House, waarin onder meer studenten- en studieverenigingen, horeca, studentengezondheidszorg, vergaderzalen, fitnessruimte én huisvesting bijeengebracht zijn. Het centrum is bedoeld als een soort ‘huiskamer’ voor Delftse studenten, in het bijzonder voor de ca. 2.400 buitenlandse studenten in de stad. Er zijn inmiddels veel partijen die hebben laten weten geïnteresseerd te zijn in een plekje in het internationale studentencentrum.

Park
Voor het centrum komt een plein dat dienst zal doen als ontmoetingsruimte voor campusbewoners en -gebruikers. Het complex zelf ligt rond een binnenplaats. De verwachting is dat de nieuwbouw eind 2016 jaar klaar is. Aansluitend wordt dan begonnen met de inrichting van de omgeving. Zo komt er achter het gebouw een park met veel groen en water. Aan de Mijnbouwstraat komt een nieuwe entree die naar het park, het plein en de Professor Schermerhornstraat leidt. De entree is tevens ontsluiting voor de parkeerterreinen op de hele locatie. De aanleg van het park en verdere inrichting duurt zes tot acht maanden.

PhD-woningen
DUWO is intussen al geruime tijd bezig met de renovatie en herontwikkeling van het naastgelegen neogotische pand Kanaalweg 3. Behalve het nieuwe kantoor van DUWO, worden hier 47 woningen voor PhD-studenten gerealiseerd. Eén van de twee antieke collegezalen in het gebouw wordt gerenoveerd en zal ook deel uitmaken van het International Student House.

De totale herontwikkeling van het gebied verloopt in samenwerking met de gemeente en de TU Delft. Betrokkenen bij de uitvoering van het project zijn: Buro Lubbers (landschapsarchitect), Cepezed (architect), Brink Groep (projectmanagement), Pieters Bouwtechniek (constructie) en Waal (aannemer).

Na afronding van het totale project zullen er ruim 750 studenten op de TU-Noordcampus wonen.

160115-ISH-Delft-start-bouw-3.JPG
160115-ISH-Delft-start-bouw-2.jpg
160115-ISH-Delft-start-bouw-1.jpg
160115-ISH-Delft-start-bouw-3.JPG
160115-ISH-Delft-start-bouw-2.jpg
160115-ISH-Delft-start-bouw-1.jpg