Bij Waal is Lea(r)n geen sprookje

17 november 2014

Op donderdag 13 november jl. verleende Waal haar medewerking aan het Arpa Event 2014. In de ochtend kregen deelnemers de kans om met eigen ogen te zien en ervaren hoe een andere organisatie aan de weg timmert met Lean en Learn. Hoe het sprookje, het droomdoel van dat bedrijf werkelijkheid wordt.

Naast Waal hadden nog tien organisaties hun deuren daarvoor open gezet. Degenen die zich hadden ingeschreven voor het Arpa Event konden zich aanmelden voor één van de elf workshops. De workshop van Waal zat als een van de eerste vol!

Prachtwoningen
Waal ontving een gezelschap van 25 man – voornamelijk concullega-aannemers – op een project dat wordt gerealiseerd in opdracht van Woonbron: 33 Prachtwoningen aan de Rigolettostraat in Hoogvliet. De voorstelronde werd gecombineerd met de vraag: “Waarom is lea(r)n geen sprookje voor mij?”. Na de voorstelronde gaf Aarnoud Krijger een presentatie over Waal, waarin de interne teamorganisatie aan bod kwam. Ook de organisatie van de teams ‘buiten’ Waal: die met vaste ketenpartners in de vorm van steeds dezelfde partijen èn bijbehorende mensen werd toegelicht.

Lean
Enkele jaren geleden is Waal gestart met lean en ketenintegratie. Sinds dat moment worden de casco’s in batches van 5 woningen per week gebouwd, nu is het streven om één casco per dag te bouwen, zodat we:
– doorlooptijd verkorten;
– sneller leren;
– sneller wind-en-waterdicht zijn en;
– een beheersbaarder proces krijgen.

Vaste maakpartners
In de afgelopen jaren heeft het grondgebondenwoningen team van Waal met haar partners de nodige successen geboekt voor wat betreft doorlooptijdverkorting, kwaliteit, klantwaarde en samenwerking onderling. Omdat het team toe was aan de volgende stap, is begin 2014 gestart met het Supply Chain Traject onder begeleiding van Arpa. Een aantal maakpartners verleende dan ook medewerking aan deze workshop. Klaas Keizer van Groot Afbouw en Cees Kievit van Kievit Warmte presenteerden hun ervaringen met metingen die zijn gedaan voor het Supply Chain Traject. De doorlooptijd van de calculatie en de motivatie van medewerkers kwamen daarbij uitgebreid aan de orde. Vaak hoor je: “We hebben wel verbeterideeën, maar er wordt toch niet geluisterd!”. Maar verbeterideeën van de casco-ploeg op het project in Hoogvliet zijn wèl doorgevoerd op volgende project van dit team: Kaap Belvedère in Rotterdam. Het werkt dus echt!

Meten = weten
Na een uitleg van Arpa over verschillende typen metingen, ging het gezelschap zelf aan de slag. In groepen van 3 personen werden metingen gedaan in tijd en motivatie. Aan vaklieden werden vragen gesteld: “Als je vandaag iets mocht veranderen, wat zou je dan veranderen?” en: “Merk je verschil tussen werken op een bouwplaats van Waal of werken bij een andere aannemer?” De uitkomsten van de workshop werden toegelicht door de deelnemers zelf in de woning waarin ook de meet- en verbeterresultaten van de onderzoeken uit het Supply Chain Traject inzichtelijk waren. Waal werd geroemd door de openheid die gegeven werd aan de aanwezige concullega-aannemers.

Klaas Keizer (Groot Afbouw): “De next step in samenwerking; na samen werken, kwam samen leren. Nu samen de markt onze resultaten tonen en helpen de volgende stap te zetten. Volgende week weer? #blij"

Cees Kievit (Kievit Warmte):” Een transparante workshop waarbij de vergaande samenwerking tussen de ketenpartners gezien kon worden door de concurrenten, die hiervoor hun waardering en bewondering hadden.”

Arno van der Heijden (Van der Heijden bouwbedrijf):"Enorm leuk om te ervaren wat samenwerking in de keten betekent op de Gemba. De openheid over bedreigingen, kansen en successen van Waal en haar ketenpartners was een fijne ervaring. Meten is weten is eenvoudig en visueel heel goed weergegeven en inzichtelijk gemaakt."

De Efteling
Na de workshop vertrok het gezelschap naar De Efteling. Daar kwamen alle deelnemers van het Arpa Event 2014 bijeen. In deze wereld vol sprookjes gaf Arpa met inspirerende sprekers invulling aan het middagprogramma. Joseph Oubelkas was een van de sprekers, hij belandde op jonge leeftijd tijdens een zakenreis in de gevangenis in Marokko. Hij vertelde over de levenslessen die hij opdeed gedurende 1637 dagen gevangenschap. Cruciale lessen die kunnen helpen om verandertrajecten te laten slagen. Pim van Kilsdonk en Mark Haers vertelden over de inzet van lean methodieken binnen de renovatie van ‘de Droomvlucht’ en de nieuwbouw van de aanbouw zijnde attractie ‘Baron 1898’ in de Efteling. Bij de renovatie van ‘De Droomvlucht’ werd de renovatietijd tot een minimum beperkt, waardoor bezoekers deze attractie niet lang hoefden te missen.

Gedurende de hele dag stond het zetten van kleine stapjes richting een droomdoel centraal. Want met Lean en Learn worden geen luchtkastelen gebouwd. Er wordt een andere toekomst gecreërd.

141117-Workshop-Arpa-5.JPG
141117-Workshop-Arpa-4.JPG
141117-Workshop-Arpa-2.JPG
141117-Workshop-Arpa-1.JPG
141117-Workshop-Arpa-6.JPG
141117-Workshop-Arpa-5.JPG
141117-Workshop-Arpa-4.JPG
141117-Workshop-Arpa-2.JPG
141117-Workshop-Arpa-1.JPG
141117-Workshop-Arpa-6.JPG