Beschermd stadsgezicht Brielle verrijkt met school

5 december 2014

Vorige week werden de nieuwbouw Meester Eeuwoutschool en de uitbreiding van Het Geuzenschip in Brielle opgeleverd. Waal realiseerde dit project dat ligt vlak naast de historische Sint Catharijne Kerk, ook wel ‘Brielse Dom’ genoemd. De realisatie nam slechts 7 maanden tijd in beslag.

Gemeentelijk monument Het Geuzenschip uit 1930 kende een lokaaltekort. De Meester Eeuwoutschool lag op steenworp afstand en was dusdanig verouderd, dat gekozen werd voor nieuwbouw. In een tussenliggend ‘Samenwerkingsgebouw’ zijn naast de benodigde extra ruimte voor het Geuzenschip en onderwijsgerelateerde functies voor beide scholen gerealiseerd, zoals een aula, speellokaal, keuken en een aantal onderwijsruimten.

Het nieuwe gebouw is afgestemd op de gevoelige locatie: beschermd stadsgezicht klasse B. Het materiaalgebruik sluit aan op de Brielse binnenstad: de gevel is van lichte baksteen, de daken zijn als zadeldaken afgewerkt met pannen. Daarnaast is gezocht naar een eigentijdse en bijzondere detaillering: de gevels zijn van baksteen, waarbij bijzondere verbanden zoals ‘geperforeerd’ metselwerk en vlakken met uitstekende stenen zijn toegepast.

De opdrachtgever is bijzonder tevreden over de werkwijze van Waal op deze historische plaats met een klein bouwterrein, het meedenken over de detailleringen en snelheid waarmee het gebouw is gerealiseerd.

141203-Scholen-Brielle-4.jpg
141203-Scholen-Brielle-3.JPG
141203-Scholen-Brielle-2.JPG
141203-Scholen-Brielle-1.JPG
141203-Scholen-Brielle-4.jpg
141203-Scholen-Brielle-3.JPG
141203-Scholen-Brielle-2.JPG
141203-Scholen-Brielle-1.JPG