BREEAM kantoor

Waal heeft in 2015 het in 1984 gebouwde kantoorpand getransformeerd naar een duurzaam kantoor dat voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van onder meer werkomstandigheden, energie- en waterzuinigheid. Het kantoor heeft nu een BREEAM Excellent-certificaat met een score van 74,24%. Daarmee heeft het een plek veroverd tussen de 30 kantoren met de hoogste Breeam-score. Met een EPC van 0,51 en een energielabel A+++ staat het kantoor op een energiezuinige 51e plaats van de bijna 50.000 Nederlandse kantoren met een energielabel.

Uit duurzaamheidsoogpunt is gekozen voor herontwikkeling van het bestaande gebouw en niet voor sloop en nieuwbouw op dezelfde plek. Er is geïnvesteerd in een warmte-koudeopslag-systeem, LED-verlichting, waterbesparende sanitaire installaties, laadpalen voor elektrische auto’s, een fietsenstalling met oplaadpunten voor elektrische fietsen en 96 zonnepanelen. Er is witte dakbedekking die het rendement van de zonnepanelen verhoogt, de koellast voor de bovenste verdieping vermindert en 130 miljoen m3 lucht per jaar zuivert van schadelijke stikstof- en zwaveloxiden, waarmee het dak voor 30.000 Nederlanders schone lucht produceert. Verder wordt het hemelwater niet afgevoerd naar het riool, maar geïnfiltreerd in de bodem onder de parkeerplaats.

Een ecologische berm van 1.000 m2 is ingezaaid met een inheems bloemen- en grassenmengsel waar insecten, kleine zoogdieren en vogels voedsel kunnen vinden.

BREEAM kantoor
BREEAM kantoor
BREEAM kantoor
BREEAM kantoor